Terug naar Kennismaken

Leven

In een mensenleven zijn verschillende ‘scharniermomenten’; gebeurtenissen op de levenslijn van een mens die een overgang markeren. Denk aan geboorte, het opgroeien van kind naar volwassene, trouwen en rouwen. Deze momenten laat de kerk niet ongemerkt voorbij gaan.

Na de geboorte van een kindje kunnen ouders de pasgeborene laten dopen. Aan het einde van de basisschoolleeftijd organiseert de kerk vaak een afscheid van de speciale ‘kinderdienst’. Daarna doen de tieners mee in tienerdiensten, jeugddiensten of de gewone kerkdienst. Jongeren doen belijdenis van hun geloof als ze hiervoor bewust hun keuze maken. Meestal zijn ze dan tussen 16 en 30 jaar. Voor een bruidspaar is er een huwelijksdienst waarin het bruidspaar Gods zegen vraagt over hun huwelijk. In de kerk kunnen mensen ook hun huwelijksjubileum vieren. Aan het einde van het leven is de kerk aanwezig met woorden van troost en bemoediging. Wat er rond deze levensmomenten in de kerk wordt gevierd en herdacht blijft mensen vaak hun hele leven bij. De kerk biedt een verdieping van deze momenten.

In de voorbereiding sta je stil bij de zin en betekenis van je nieuwe levensfase. Met gepaste woorden en rituelen geven mensen hier uitdrukking aan. Daarnaast is de kerk er ook voor mensen op al die andere ‘normale’ momenten in het leven. Het leven tussen de ‘scharniermomenten’ in kan soms mooi zijn. Iets om te delen. Het kan ook zwaar zijn. Iets waarvoor je steun nodig hebt. De kerk, en dan vooral de plaatselijke kerkelijke gemeente, probeert een plek te zijn waar mensen lief en leed met elkaar delen. Ze zien om naar elkaar.

kk.gifDat kan in verschillende vormen. Van laagdrempelig tot intensief. Zo is er vaak na een kerkdienst gelegenheid om met elkaar een kopje koffie of thee te drinken. Door de week zijn er allerlei groepen (gespreksgroepen, vergaderingen, creatieve groepen). En bij problemen kan je terecht bij de dominee voor een goed gesprek en advies. Tegen alle individualisering van de samenleving in, houdt de kerk de droom gaande, dat mensen goed kunnen zijn voor elkaar.

 

 

(bron bovenstaande geïnspireerd door: www. pkn.nl)